Dress code v Hobby Horsingu

Dress code není zatím v závodním Hobby Horsingu řádně specifikován. Zatím je to o tom, co se ti líbí a v čem se ti dobře závodí. Tak, jako ve sportovních disciplínách u živých koní, může se časem stát, že i u Hobby Horsingu bude dress code předepsán a řádně specifikován. Protože se v závodě jedná o speciální událost, měl by být jak jezdec, tak Hobby Horse řádně upraven. Dokonalé je, pokud spolu sladíš barvy, aby vizuální dojem byl co nejlepší. Hobby Horse můžeš doladit správnou úpravou hřívy. Jak na to najdeš v jednom z předešlých článků. V tomto blogu zmíníme malá doporučení u jednotlivých disciplín pro jezdce. 

Dress code a sport

Parkur - Skok mohutnosti 

V těchto těžkých disciplínách je nejdůležitější komfort a bezpečnost. Velký důraz je kladen na neklouzavou sportovní obuv a přilehlé oblečení ze strečových materiálů. Předejdeš tak zbytečnému pádu a tím možnému zranění. V čem ale můžeš velice dobře ladit, jsou barvy oblečení s doplňky Hobby Horse. Perfektně vypadá, pokud např. s barvou jezdcova trika sladíš čabraku koně, uzdečku nebo otěže. 

Drezura

Drezura je královská disciplína, ve které hraje velkou roli nejen provedení jednotlivých prvků, ale i vizuální dojem celé dvojice. Do drezurního obdélníku by jezdec nikdy neměl vjet neupravený. Protože se potřebuješ v plnění úlohy pohodlně pohybovat, doporučujeme obléci dobře padnoucí frak nebo sáčko. Do drezury také patří pokrývka hlavy /klobouk/ a jezdecké rukavice. Jednobarevné legíny a vysoké podkolenky mohou imitovat jezdecké kalhoty a vysoké boty. Pro tuto disciplínu je důležitá i úprava vlasů. Máš-li dlouhé vlasy, měly by být upravené do drdolu a opatřeny síťkou. 

Dress code a sport
Dress code a sport

Western

V této disciplíně se můžeš krásně vyšperkovat. Tím, že jsou westernové disciplíny spíše pomalejší, má rozhodčí nebo divák čas hodit oko na detail. Velice oblíbené jsou krásné halenky a správný klobouk. Outfit můžeš poté doplnit o pohodlné kalhoty, džíny, popř. westernové chapsy. Na koně patří zdobená westernová uzdečka. 

Dostih

V dostihu je to stejné jako u parkuru, nebo skoku mohutnosti. Nejdůležitější je sportovní obuv a oblečení. Jediné, co mě v dostihu napadá, je celková kombinace barev do závodu. Pokud je jezdec a kůň sladěn do jedné barvy, je pak jako celek velice dobře rozpoznatelný od jiných jezdců. V mumraji dostihu tak divák jednoduše najde svého jezdce, kterému fandí. Je to podobné jako u reálných koní - sleduješ jezdcův dres. Své oblečení ber tedy jako dobré poznávací znamení. 

Dress code a sport
Dress code a sport

Bezpečí v první řadě

Obuv - sportovní pohodlná obuv, která neklouže. Jezdec by neměl mít v závodní den novou obuv na sobě prvně. Vznikají poté otlaky a může se pak tato bolest projevit na výkonu. 

Triko, legíny, kraťasy, podkolenky - u rychlostních disciplín by oblečení mělo být z přiléhavých a strečových materiálů. Jezdec by se měl v oblečení pohodlně hýbat a zvládnout v něm nejen závod, ale i rozcvičku a protažení. Snaž si neoblékat volné triko nebo tepláky. Předejdeš tak zakopnutí, nebo zaháknutí v době, kdy se ti to nejméně hodí. 

Košile, kalhoty, chapsy - u pomalých disciplín můžeš mít velikost volnější. Přesto měj ale stále na paměti nebezpečí zaháknutí, nebo zakopnutí, pokud je oblečení až příliš volné. 

Klobouk - pokrývka hlavy ti má správně sedět. Nikdy by neměla samovolně z hlavy spadnout. Někteří rozhodčí mohou spadnutí klobouku hodnotit penalizačními body. Nehledě na to, že např. pád klobouku, nebo neustálé samovolné posouvání rozhodí tvou koncentraci v závodu. 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz