Trenérka, rozhodčí, moderátorka v jedné osobě

Kája @me_and_newboy_kht

je mladá slečna, skvělá trenérka, rozhodčí a moderátorka. Má příjemný hlas a na závodech ji děti milují. Doma má ve stáji svého živého koňského kluka Newboye a pro trénink Hobby Horse má Ellinku a Dark (holka) . K Hobby Horsingu se dostala až v dospělém věku a nás zajímá, jaká byla její cesta. 

Jaký je tvůj koňský svět? 

Ke koním jsem tíhla od mala, ale chodit jsem k nim nemohla. Pamatuji si, jak jsme si s mladší ségrou hrály na koně, vodily se, skákaly přes gauče a tak podobně. Nakonec jsem se začala věnovat westernu až v 18ti letech. Začala jsem v klubu, kde jsem se nadchla pro přirozenou komunikaci a začala závodit ve westernovém jezdectví. Později jsem si koupila prvního koně Appaloosu Ellie, která byla vzorem pro mojí Hobby Horse Ellie. Momentálně mám krátce haflinga Newboye a uvidíme, kam nás cesty zavedou. 

Trenérka, rozhodčí, komentátorka v jedné osobě
Trenérka, rozhodčí, komentátorka v jedné osobě

První setkání s Hobby horse

Moje první setkání bylo vlastně úplně náhodné. Už druhým rokem pomáhám na Seesee cupu a Dráža ví, že se na mě může s čímkoliv obrátit. Tak přišla s Hobby Horse závody na Velké noční ceně farmy Ptýrov. To bylo poprvé, kdy jsem se dostala k Hobby Horsingu. Pak začaly závody od HH Mladá Boleslav, jako další ČHHA a já už v tom lítala až po uši. Hobby Horsing jsem si naprosto zamilovala. 

Trenérka, rozhodčí, moderátorka? Která raději? 

Každá pozice má něco do sebe, baví mě všechny. Musím říct, že soustředění mě velmi baví, ty mě vždycky dobijou pozitivní energií. Zato dělat rozhodčí je někdy velmi náročné. Mám velmi přísné oko a občas se najde rodič, který mi tu pozici, řekněme, znepříjemní, ale to už patří ke každé práci. Naštěstí ty dobré zážitky převažují ty špatné a z většiny závodů odjíždím s dobrým pocitem. A co se týče moderování? To mám moc ráda. Stíhám u toho spoustu jiných věcí, například si popovídat se soutěžícími nebo rodiči a občas dát nějaké rady. 

Trenérka, rozhodčí, komentátorka v jedné osobě
Trenérka, rozhodčí, komentátorka v jedné osobě

Paralely real koně a Hobby Horse.

Nad touto otázkou jsem chvilku přemýšlela a vlastně mě i pobavil výsledek mého myšlení. Spousta lidí je totiž názoru, že ani jezdectví není sport a to samé se říká o Hobby Horsingu. Lidé často haní to, co sami nedokážou. 😁 Ale když to pojmu vážně, tak jezdectví i Hobby Horsing vyžadují spoustu času a dřiny, pokud chcete něco dokázat. Jsou to hodiny trávené trénováním, abychom něco dokázali. Oboje vyžaduje vytrvalost, houževnatost a samozřejmě nadšení, kterého je na kolbištích vidět opravdu hodně. 

V čem má Hobby Horsing smysl? 

Život je krásný, pokud ho naplníme tím, co máme rádi. Na všech akcích vidím spoustu šťastných tváří. Vidím mládež, která nesedí u PC nebo telefonu, ale nadšené a sportující holky a kluky. A jestliže něco dokáže dnešní generaci zvednout od telefonů, tak to dává velký smysl a o to větší, když to dělají s chutí a rádi. Hobby Horsing je sport jako každý jiný.

Trenérka, rozhodčí, komentátorka v jedné osobě
Trenérka, rozhodčí, komentátorka v jedné osobě

 

Přejeme spousty úspěchů a stálé pozitivní energie. 

Kájo, ať ti koně jdou ♡.

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz